ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 8-11-2016 - 05-11-2016

Το Δ.Σ.του ΣΑΝΑ  σας καλεί  σε Τακτική Γενική Συνέλευση (ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ)  του συλλόγου  την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 21.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΤΕΕ/ΤΔΕ Τριών Ναύαρχων 40 με την παρακάτω ημερήσια διάταξη. Σε περίπτωση μη απαρτίας η συνέλευση θα επαναληφθεί την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016 ώρα 20.00 στον ίδιο χώρο.

Θέματα ημερήσιας διάταξης :

Θέμα 1ο : Έγκριση εγγραφής νέων μελών στον ΣΑΝΑ

Θέμα 2ο : Απολογισμός δράσης ΔΣ 2014-2016

Θέμα 3ο : Οικονομικός απολογισμός 2014-2016

Θέμα 4ο : Προκήρυξη εκλογών ΣΑΝΑ-Εκλογή εφορευτικής επιτροπής

Σχόλια


ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ- ERASMUS+ 7-10-2016 - 05-11-2016

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας (ΣΑΝΑ) και το ERASMUS STUDENT NETWORK διοργανώνουν εκδήλωση  με θέμα: «Αρχιτεκτονική χωρίς Σύνορα», η οποία θα πραγματο14614317_1787796374812936_1982554603_o 20161007_184501 20161007_194728 20161007_194744 20161007_204422ποιηθεί την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στις 19:00, στην Αγορά Αργύρη.

Το πρόγραμμα είναι το παρακάτω:

  1. Χαιρετισμός Συλλόγου Αρχιτεκτόνων  , Ανδρέας Λάζαρης, πρόεδρος  ΣΑΝΑ
  2. Χαιρετισμός  ESN GREECE, Θεόδωρος Μάρκου, αντιπρόεδρος ESN GREECE
  3. Εισήγηση με θέμα: «Αρχιτεκτονική χωρίς σύνορα», Κατερίνα Μαντζουράνη, αρχιτέκτων
  4. Εισήγηση με θέμα: «Τι είναι το πρόγραμμα ERASMUS+» , Γιώργος Λάζαρης, ταμίας ESN UOPA
  5. Προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές παρουσιάζουν σε εικόνα και ήχο τις εμπειρίες τους από την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ERASMUS+.
  6. Ερωτήσεις και συζήτηση για την συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού
Σχόλια


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ REVIT ΣΕ Β.Ι.Μ. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 30-9-2016 - 05-11-2016

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας διοργανώνει την Παρσκευή 30-9-2016 εκδήλωση με θέμα την χρήση των Autodesk Revit & ΒΙΜ στα κτηριακά project.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας (ΣΑΝΑ) και η εταιρεία Alphanetrix, μοναδικός Autodesk Gold Partner στην Ελλάδα, σας προσκαλούν την εκδήλωση που διοργανώνουν με θέμα «Introduction to Autodesk Revit & BIM – The New Era in Building Projects», η οποία θα πραγματοποιηθεί 20160930_193845 20160930_195637 , στην Αγορά Αργύρη, στο πλαίσιο της 8ης Πανελλήνιας Έκθεσης Αρχιτεκτονικού Έργου «Το Περιθώριο».

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα βασικά χαρακτηριστικά και οι νέες δυνατότητες της τελευταίας έκδοσης του προγράμματος Autodesk Revit 2017, και θα αναλυθούν τα σημαντικά πλεονεκτήματα της χρήσης της τεχνολογίας BIM (Building Information Modeling) στα κτηριακά project. Το Autodesk Revit είναι το πιο διαδεδομένο 3D σχεδιαστικό πρόγραμμα παγκοσμίως, το οποίο αποτελεί το βασικότερο εργαλείο για την εφαρμογή BIM.20160930_202009

Σχόλια


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ 17-9-2016 - 05-11-2016

FOTO

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαϊας φιλοξενεί την συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ), όπου θα παραστούν οι πρόεδροι των αρχιτεκτονικών συλλόγων της χώρας να συζητήσουν θέματα που αφορούν τον κλάδο των αρχιτεκτόνων. Ανοικτή εκδήλωση σε Αρχιτέκτονες Θέματα ΗΔ: Καταστατικό και επαγγελματικά δικαιώματα.

Θα ακολουθήσει την Κυριακη ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο της Βούντενης.

20160918_115818 20160918_122547

Σύντομη παρουσίαση θέσεων  ΣΑΝΑ για τα θέματα της ΗΔ του Συντονιστικού της 17-9-2016 στην Πάτρα

Α.  ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Τα όργανα λήψεως αποφάσεων του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ είναι :

  1. η Γενική Συνέλευση (αντιπροσωπεία), η οποία αποτελείται από 165 εκλεγμένους συναδέλφους από όλη την χώρα και συνεδριάζει μία φορά ανά έτος με δικό της προεδρείο,
  2. το Συντονιστικό όργανο που αποτελείται από τους προέδρους ή άλλον εκπρόσωπο των συλλόγων και των τμημάτων και συνεδριάζει ανά τρίμηνο χωρίς συγκεκριμένο προεδρείο
  3. το ΔΣ του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ το οποίο συνεδριάζει ανά εβδομάδα με το εκλεγμένο προεδρείο
  4. Οι αρχιτέκτονες της χώρας είναι μέλη Ανεξάρτητων Συλλόγων των νομών τους, άλλοι είναι μέλη τμημάτων του ΣΑΔΑΣ των νομών τους και κάποιοι από όλους αυτούς είναι μέλη του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και φυσικά κάποιοι δεν είναι σε κανένα συλλογικό όργανο του επαγγέλματός τους.

Θεωρούμε ότι υπάρχει δυσλειτουργικότητα μεταξύ των παραπάνω διαφορετικών οργάνων, η οποία προέρχεται από το γεγονός της αλλαγής των σημερινών δεδομένων στην κοινωνία, το επάγγελμα και την οικονομία σε σχέση με το παρελθόν που θεσμοθετήθηκαν και λειτούργησαν τα παραπάνω όργανα. Θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα δεδομένα και φυσικά δεν αναφερόμαστε μεμονωμένα σε πρόσωπα συναδέλφων που συμμετέχουν στα διάφορα όργανα και θεωρούμε έτσι και αλλιώς δεδομένο ότι οι συμμετέχοντες μέσα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες προσπαθούν να κάνουν  ότι καλύτερο μπορούν.

Για το 1. Η αντιπροσωπεία αδυνατεί να συγκεντρώσει τα μέλη της στις γενικές συνελεύσεις, ειδικά από αυτά που προέρχονται από  μακρινές περιοχές. Οι λόγοι είναι οικονομικοί κυρίως (παλιότερα ο ΣΑΔΑΣ είχε την δυνατότητα της χρηματοδότησης των εξόδων κίνησης), αλλά και υπερβολική απόσταση (τόσο χιλιομετρική όσο και επικοινωνιακή) μεταξύ των κέντρων αποφάσεων και των μελών της αντιπροσωπείας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παρίστανται σχεδόν αποκλειστικά μέλη του τμήματος Αττικής, λόγω ευκολότερης πρόσβασης και να διαστρεβλώνεται η ουσία της εκπροσώπησης των αρχιτεκτόνων της χώρας. Επίσης συχνά λόγω της απουσίας των μελών, γίνονται συνελεύσεις με μειωμένο αριθμό  συναδέλφων και ενώ υπάρχει τυπική απαρτία δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ουσιαστική πλειοψηφία (παρόντες μόνο 60-65 ή και λιγότεροι)  και λήψη απόφασης για σπουδαία και επείγοντα θέματα του κλάδου. (π.χ. επαγγελματικά δικαιώματα). Το όργανο έχει γίνει δυσκίνητο και δεν είναι πλέον επί της ουσίας αντιπροσωπευτικό των συναδέλφων όλης της χώρας παρά μόνο στα χαρτιά. Ορθά εκπροσωπούνται οι πολιτικές παρατάξεις αρχιτεκτόνων της χώρας.

Για το 2. Το συντονιστικό λόγω μειωμένου αριθμού συμμετεχόντων (23 σύλλογοι και 12 τμήματα σύνολον 35) συγκεντρώνει ευκολότερα μια λειψή έστω απαρτία και λειτουργεί συνδέοντας την περιφέρεια με το κέντρο λόγω και της μετακινούμενης ανά την χώρα έδρας της συνεδρίασης του. Παρ΄ όλα αυτά οι αποφάσεις του δεν είναι δεσμευτικές για τον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και λειτουργούν περισσότερο ως συμβουλευτικές εισηγήσεις προς το ΔΣ. Η κοινωνική του διάσταση (επαφή μεταξύ συναδέλφων όλης της χώρας) είναι σημαντική, γιατί φέρνει σε ανταλλαγή απόψεων για το ίδιο θέμα (π.χ. λειτουργία πολεοδομίας κλπ.) διαφορετικές περιοχές της χώρας με αποτέλεσμα να υπάρχει κάποιος συντονισμός. Η αδυναμία του να παίρνει αποφάσεις είναι σημαντική. Δεν υπάρχει πολιτική παρατάξεων σε αυτό το όργανο και αυτό λειτουργεί μερικές φορές εποικοδομητικά.

Για το 3.Το ΔΣ του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ ενώ πασχίζει να λειτουργήσει ουσιαστικά και το καταφέρνει τις περισσότερες φορές, εγκλωβίζεται μερικές φορές μέσα από την παραταξιακή του σύσταση με αποτέλεσμα να υπάρχει ακινησία επί σοβαρών θεμάτων. Είναι το καλύτερα λειτουργών μαζικό όργανο των αρχιτεκτόνων  που επιτυγχάνεται με πολύ εθελοντική προσωπική δουλειά. Προς εξέταση ο αριθμός των μελών του, αν είναι λειτουργικός.

Κατ΄ αρχάς να επισημάνουμε ότι ένα νέο  μοντέλο μαζικοποίησης  και λήψης αποφάσεων των αρχιτεκτόνων δεν θα είναι κάτι εύκολο. Μάλλον θα πρέπει να είναι κάτι καινοτόμο.

Από τα παραπάνω τρία σημεία συμπεραίνουμε ότι απαιτείται η δημιουργία ενός πιο ευέλικτου μαζικού οργάνου συνέλευσης των συναδέλφων όλης της χώρας. Πιθανόν κάτι ενδιάμεσο μεταξύ Αντιπροσωπείας και συντονιστικού. Το όργανο αυτό θα λειτουργεί ως ομοσπονδία των συλλόγων και των τμημάτων (παρακάτω πρόταση γι΄αυτό). Σημαντικό στοιχείο είναι η εκπροσώπηση των πολιτικών σχηματισμών τόσο της πλειοψηφίας όσο και της μειοψηφίας. Θα συνεδριάζει  κάθε δύο-τρείς  μήνες με την χρήση μέσων τηλεδιάσκεψης. Τα μέλη θα βρίσκονται στα γραφεία του συλλόγου σε κάθε νομό ή θα συγκεντρώνονται σε κάποια αίθουσα ανά δυο-τρεις νομούς, ώστε να απαιτούνται μεγάλα έξοδα μετακίνησης. Επίσης η συχνή διάσκεψη θα λειτουργεί και ως συνδετικός κρίκος, ώστε να μαζεύονται ευκολότερα οι συνάδελφοι . Δηλαδή τα θέματα θα προωθούνται σε ορατό μελλοντικό διάστημα π.χ. ενός διμήνου  και όχι ενός έτους, οπότε θα είναι επίκαιρα τα θέματα και θα προκαλούν περισσότερο ενδιαφέρον. Είναι προς συζήτηση ο αριθμός των εκπροσώπων και ο τρόπος με τον οποίο θα εκλέγονται.

Θεωρούμε ότι είναι λειτουργικότερο η ύπαρξη ανεξάρτητων συλλόγων  ανά νομό , ή ανά δύο-τρείς νομούς με δικό τους ΔΣ (παραταξιακό ή ενιαίο ψηφοδέλτιο), ώστε να απεγκλωβιστεί ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ από τα τμήματα του και να μετατραπεί σε ομοσπονδιακό όργανο τροποποιώντας το καταστατικό του ή δημιουργώντας ένα νέο καταστατικό μεταβιβάζοντας την ακίνητη περιουσία του στο νέο όργανο.

Με αυτόν τον τρόπο θα λειτουργούσε αμεσότερα η διαδικασία λήψης αποφάσεων και θα υπήρχε αντικειμενικότερη εκπροσώπηση. Όλα τα παραπάνω είναι  σκέψεις  για να συμβάλλουν στον διάλογο για τα καταστατικά θέματα του ΣΑΔΑΣ.

Β. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΜΑΙΩΜΑΤΑ

Το επάγγελμα του αρχιτέκτονα στην Ελλάδα έχει περιέλθει σε μία δύσκολη θέση λόγω των οικονομικών προβλημάτων των ιδιοκτητών και τραπεζών. Επίσης έχει πολλόύς συναδέλφους που είναι άνεργοι, ιδιαίτερα νέοι και παρ όλα αυτά συνεχίζεται η εισαγωγή στις αρχιτεκτονικές σχολές με ρυθμούς πλήρους οικοδομικής δραστηριότητας! Και μάλιστα δημιουργούνται νέες σχολές; Αρχιτεκτονικής. Οι νέες σχολές δεν μας βρίσκουν αντίθετους εφ΄ όσον δημιουργούνται 6-7 πολυεπιστημονικά ακαδημαϊκά κέντρα στην χώρα και θα συγκεντρωθούν  σε αυτά όλα τα διάσπαρτα τμήματα. Αντίθετους μας βρίσκει ο αριθμός των εισακτέων στις αρχιτεκτονικές σχολές. Ούτε οι καθηγητές αρκούν, ούτε τα προγράμματα εκπαίδευσης καλύπτουν τέτοιους αριθμούς εισακτέων και φυσικά η αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει τους νέους αρχιτέκτονες, με αποτέλεσμα κάποιοι να προχωρούν σε αλλαγή της ειδικότητας τους με αμφίβολο μέλλον αλλά και πολλά έξοδα, κάποιοι να μετακινούνται σο εξωτερικό και να χάνεται «η φρέσκια ιδέα» στον κλάδο και κάποιοι να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου μας απορρέουν από το γνωστικό μας αντικείμενο που διδαχθήκαμε στα πανεπιστήμια που επισκεφθήκαμε. Είναι σαφές για εμάς, ότι κάθε κλάδος  μηχανικών πρέπει να ασκεί ως επάγγελμα αυτό το οποίο διδάχθηκε και όχι οτιδήποτε άλλο.

Τίθεται ίσως ένα ερώτημα, επειδή οι οικοδομές ξεκινούν από πολύ μικρές και καταλήγουν σε πολύ μεγάλες , αν στις πολύ μικρές π.χ. μέχρι 20 τμ (αποθήκη, προσθήκη κουζίνας κλπ.) μπορούν να εκδίδονται άδειες δόμησης έχοντας ως μελετητή αρχιτεκτονικών συνάδελφο μηχανικό από συναφείς κλάδους (πολ.μηχ.), ώστε να διευκολύνεται το κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

Θεωρούμε σημαντικό την διεκδίκηση επίσημα και δεσμευτικά ύπαρξης ενός κώδικα αμοιβών μηχανικών (υπάρχει στα ευρωπαϊκά κράτη) και όχι ελάχιστες αμοιβές , ώστε να μην διαταράξουμε την ελεύθερη αγορά!  Οι αμοιβές θα βασίζονται  σε ένα και μοναδικό πραγματικό προϋπολογισμό με τιμές αγοράς, ο οποίος θα αναθεωρείται κάθε έτος ανάλογα με τον πληθωρισμό και θα ισχύει φυσικά για όλους τους υπολογισμούς π.χ ΙΚΑ, Τράπεζες, εκτιμήσεις αξιών κλπ.

Η δημιουργία υποχρεωτικών ομάδων μέσω σύμπραξης απαρτιζόμενες από μηχανικούς όλων των κλάδων (τοπ., αρχ. πολ., μηχ.) προκειμένου να αναληφθεί μία μελέτη δεν μας βρίσκει σύμφωνους, γιατί δεν αφήνει το περιθώριο της ευελιξίας και των διαφορετικών συνεργασιών.

Η υποχρεωτική θεσμοθέτηση πρακτικής άσκησης π.χ. 6 μηνών κατά την διάρκεια σπουδών είναι προς συζήτηση καθότι έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η συμμετοχή των φοιτητών στην αγορά μέσω πρακτικής άσκησης , οπωσδήποτε αυξάνει τις γνώσεις τους και τους φέρνει κοντά στο μελλοντικό τους επάγγελμα, ενώ  οι αρχιτέκτονες που τους προσλαμβάνουν δέχονται μια ανανέωση και έναν αρχιτεκτονικό διάλογο που προέρχεται και πάλι μέσα από την θεωρητική γνώση, όπως την είχαν γνωρίσει παλιότερα . Σημαντικό στοιχείο αποτελεί να είναι αμειβόμενη αυτή η εργασία.

Σχόλια


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ¨ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΛΙΟΥ ΛΙΜΕΝΑΣ ΠΑΤΡΩΝ» ΠΟΥ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Ο ΣΑΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ¨ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - 05-11-2016

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαϊας (ΣΑΝΑ) συνεχίζει τις παράλληλες εκδηλώσεις στην Αγορά Αργύρη που γίνονται στο πλαίσιο της έκθεσης που φιλοξενείται στον ίδιο χώροDSCN061120160925_192320 20160925_193301 20160925_194408 20160925_194458 20160925_201411 20160925_201733 20160925_20303220160925_210331 20160925_210340 20160925_212129 20160925_221450 έως 9 Οκτωβρίου 2016 με θέμα «Το Περιθώριο».

Την Κυριακή 25-9-2016 ώρα 19.00 ο ΣΑΝΑ σε συνεργασία με την εφημερίδα «Πελοπόννησος» οργανώνει εκδήλωση απονομής των βραβείων του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών με θέμα « Ανάπλαση Παλαιού Λιμένα Πατρών». Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Θ.Δρίτσας, η αναπληρωτής Υποπυργός Παιδείας κ. Σία Αναγνωστοπούλου, βουλυτές του νομού Αχαϊας, ο Περιφερειάρχης Δυτ.Ελλάδας κ. Απ.Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Πατρέων κ.Κ.Πελετίδης, ο Δήμαρχος Δυτ.Αχαϊας κ.Νικολάου, ο πρόεδρος του ΟΛΠΑ κ.Ν. Κοντοές και πλήθος άλλων επισήμων και πολιτών. Στην εκδήλωση θα χαιρετήσουν  ο κ.Θεόδωρος Λουλούδης εκδότης της εφημερίδας «Πελοπόννησος» και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων κ.Ανδρέας Λάζαρης. Θα ακολουθήσει εισήγηση του καθηγητή ΕΜΠ στον αστικό σχεδιασμό-πολεοδομία κ.Σερράου Κωνσταντίνου με θέμα  «Σύγχρονες προκλήσεις στην επαναδιαχείριση των πόλεων. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για υδάτινα μέτωπα».  Κατόπιν οι βραβευθέντες μελετητές θα παρουσιάσουν τις μελέτες τους, θα παραλάβουν τα βραβεία τους και θα  ακολουθήσει συζήτηση .

Σχόλια


ΤΕΛΕΤΗ ΕΠΙΤΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΝΑ ΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΣΟΥΖΑΝΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ - 04-11-2016

IMG_20160924_201357480IMG_20160924_20141193020160924_195851 20160924_200035 20160924_202041 20160924_203110 20160924_203413 DSCF0169 DSCF0170

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαϊας (ΣΑΝΑ) σε τελετή πού έγινε στην Αγορά Αργύρη το Σάββατο 24-9-2016 ανακήρυξε σε επίτιμα μέλη του τους Αρχιτέκτονες Σουζάνα και Δημήτρη Αντωνακάκη, αναγνωρίζοντας την αέναη προσφορά τους στην αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος κ. Παύλος Στάμος και καθηγητές αρχιτεκτονικής των πανεπιστημίων όλης της χώρας που βρίσκονται στην πόλη μας, λόγω του συνεδρίου του citylab 2016.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαϊας κ.Ανδρέας Λάζαρης μίλησε για τον θεσμό που δημιούργησε ο σύλλογος τιμώντας τους κορυφαίους αρχιτέκτονες της χώρας και πόσο αυτός ο θεσμός συμβάλλει στον διάλογο στην αρχιτεκτονική.

Ο διδάσκων στην ΑΣΚΤ και στο ΕΑΠ Δρ.αρχιτέκτων κ.Παναγιώτης Πάγκαλος αναφέρθηκε στην ζωή και το έργο των αρχιτεκτόνων αναφέροντας μεταξύ άλλων, ότι είναι οι συνεχιστές του μοντερνισμού στην Ελλάδα.

Οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες τόνισαν την σημασία του αλληλοσεβασμού στην ζωή και την αρχιτεκτονική.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πλήθος κόσμου από την πόλη και φοιτητές αρχιτεκτονικής, ενώ προβλήθηκε και φίλμ μικρού μήκους με το έργο των τιμώμενων.

Σχόλια


BIENNALE ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 2016 ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ - 04-11-2016

20160916_192459 20160916_193057 20160916_193111 20160916_195840 20160916_202901

Σε παράλληλη εκδήλωση της 8ης Πανελλήνιας Έκθεσης Αρχιτεκτονικού Έργου παρουσιάστηκε την Παρασκευή 16-9-2016 το βράδυ στην Αγορά Αργύρη  η φετινή Μπιεννάλε αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκτός από τους αρχιτέκτονες και πολλοί συμπολίτες μας.

Ο επίτροπος της μπιεννάλε 2016 είναι o χιλιανός αρχιτέκτονας Αλεχάντρο Αραβένα  και το θέμα που έθεσε είναι: Repotring from the front. Στην αρχή ο πρόεδρος του συλλόγου αρχιτεκτόνων κ. Ανδρέας Λάζαρης παρουσίασε σε φωτογραφίες το οδοιπορικό της έκθεσης  στην Βενετία αναλύοντας τις διαφορετικές θεματολογίες των εθνικών περιπτέρων . H  Ισπανία απέσπασε τον χρυσό λέοντα της έκθεσης για το έργο της  με τίτλο  «unfinished». Παρουσιάζει την «φούσκα» ακινήτων που στοιχειώνει λόγω της οικονομικής κρίσης την Ισπανία και παραμένουν χιλιάδες ακίνητα ημιτελή.

Στην συνέχεια η πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ-Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων κ. Τόνια Κατερίνη παρουσίασε την ελληνική συμμετοχή με θέμα : This is a coop. Αυτό παραπέμπει στον τρόπο παραγωγής της συμμετοχής όπου συμμετείχαν 136 αρχιτέκτονες από όλη την χώρα και συνεργάστηκαν μεταξύ τους.

Σχόλια


Εγκαίνια της 8ης ΠΕΑΕ - 04-11-2016

Το Σάββατο 17-9-2016 ώρα 19.00 στον συνεδριακό χώρο της «Αγοράς Αργύρη» πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της 8ης Πανελλήνιας ΄Εκθεσης Αρχιτεκτονικού Έργου, την οποία διοργανώνει ο σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαίας και περιλαμβάνει τέσσερις επιμέρους ενότητες.

Στην πρώτη ενότητα της έκθεσης  με θέμα «Το περιθώριο», έχουν αναρτηθεί αρχιτεκτονικά σχέδια και μακέτες με τα καλύτερα έργα των ελλήνων αρχιτεκτόνων της τελευταίας πενταετίας. Στην δεύτερη ενότητα έχουν αναρτηθεί τα σχέδια για την Ανάπλαση του παλαιού Λιμένα Πατρών, που προέρχονται από  τα αποτελέσματα του σχετικού πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών που πραγματοποιήθηκε με την αρωγή της εφημερίδας «Πελοπόννησος». Η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει τιμητική έκθεση για δύο κορυφαίους Έλληνες Αρχιτέκτονες την Σουζάνα και τον Δημήτρη Αντωνακάκη με τα έργα τους να παρουσιάζονται σε μακέτες, φωτογραφίες  και σχέδια και στην τέταρτη ενότητα έχουν αναρτηθεί σε πινακίδες αρχιτεκτονικής μορφής τα έργα που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2007-13 και αυτά που θα πραγματοποιηθούν την περίοδο 2014-20 μέσω ΕΣΠΑ  από την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Συγχρόνως γίνονται ξεναγήσεις για το κοινό κάθε Κυριακή 11.00 π.μ. ή κατόπιν συνεννόησης, προβάλλονται βίντεο αρχιτεκτονικού περιεχομένου και πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις 20160917_201741 20160917_201741 20160917_202650 20160917_204742 20160917_205456 20160917_205503 DSCF0100 DSCF0107 DSCF0128 DSCF0129 DSCF0133 DSCF0134 DSCF0136 20160917_194004

Σχόλια


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ.ΕΛΛΑΔΑΣ-ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ-ΕΡΓΑ ΕΣΠΑ 2007-13 ΚΑΙ 2014-20 - 04-11-2016

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΣΠΑ ΕΠ ΠΔΕΠαρουσίαση των έργων ΕΣΠΑ των περιόδων 2007-13 και 2014-20 απο την ειδικη διαχειριστική αρχή Περιφ.Δυτ.Ελλάδας.5

Σχόλια


ΕΝΑΡΞΗ 8ΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟ 7-9-2016 ΕΩΣ 9-10-2016 ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΡΓΥΡΗ - 04-11-2016

ΑΦΙΣΑ 8ΗΣ ΠΕΑΕ

ΑΦΙΣΑ 8ΗΣ ΠΕΑΕ

20160917_193623                       Οι εθελοντές φοιτητές Κωνσταντίνα  Κούτουλα και Βαγγέλλης Τελιτζίδης.

 

Η Οργανωτική Επιτροπή της 8ης ΠΕΑΕΕ

 

 

 

 

Η  Οργανωτική επιτροπή της 8ης ΠΕΑΕ: Α.Λάζαρης, Γ.Παπαδόγιαννη, Κ.Μαντζουράνη, Α.Λαδόπουλος

Πραγματοποιείται απο 7 Σεπτεμβρίου έως 9 Οκτωβρίου η 8η ΠΕΑΕ με θέμα ¨Το Περιθώριο¨στην Αγορα Αργύρη. Στην έκθεση συμμετέχουν 39 προτάσεις αρχιτεκτονικού έργου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και 12 προτάσεις απο τις 6 πανεπιστημιακές σχολές Αρχιτεκτονικής της χώρας.

Την έκθεση πλαισιώνουν 7 παράλληλες εκδηλώσεις.

Ακολουθεί το κείμενο για «το περιθώριο».

ΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ (THE MARGIN)

Το περιθώριο, σε αντίθεση με το όριο, δεν αποτελεί ιδιαίτερα συγκεκριμένη περιοχή, δημιουργείται από την ύπαρξη του ορίου και από την επικάλυψη γειτνιαζόντων περιοχών. Ο χώρος χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη ετερογενών, μεταβλητών και αντιφατικών στοιχείων. Η δομή του περιθωρίου περιλαμβάνει την ανορθολογική σκέψη, το αναπάντεχο και το περίεργο.

Το περιθώριο εμπεριέχει συγκρούσεις κοινωνικές, πολιτικές  και μορφολογικές. Στον χώρο αυτό μέσα από τις αντιθέσεις, τις ασημαντότητες, τις διαφοροποιήσεις γεννιέται το νέο. Οτιδήποτε συμβαίνει στο περιθώριο δεν τυχαίνει προσοχής, αντίθετα όσο περισσότερο εστιάζουμε στον χώρο αυτό, τόσο απομακρύνονται τα δρώμενα αλλά και ο χώρος καθαυτός από τον παρατηρητή.

Εκεί συμβαίνουν γεγονότα που δημιουργούνται από τους συμμετέχοντες και προέρχονται από την αρχιτεκτονική, την τέχνη, τη μουσική, τον αστικό χώρο, την μορφή και την ζωή γενικότερα, τα οποία μετατρέπονται σε μορφή και οντότητα χωρίς κανόνες από το life style.

Οι μορφές του περιθωρίου δημιουργούνται μέσα από την αναστροφή της καθιέρωσης, της διάσπασης του συγκεκριμένου και του ορισμού του απόμακρου. Η δυναμική της δημιουργίας και του διαφορετικού απελευθερώνεται περισσότερο, όταν συναντάται κάποιος αναπάντεχα σε χώρο που συνήθως δεν βρίσκεται καθημερινά.

Ένα αρχιτεκτονικό έργο που περιλαμβάνεται στο περιθώριο έχει τα χαρακτηριστικά της διαφοροποίησης, της διαφορετικής αφήγησης της ιστορίας, συνήθως δεν έχει «happy-end».

Η αρχιτεκτονική που δημιουργείται στο περιθώριο μπορεί να είναι η ανώνυμη δημιουργία από αρχιτέκτονες ή μη, που όμως η ύπαρξή της χαρακτηρίζει και ορίζει μία εποχή ή έναν τόπο.

Στις πόλεις και τους οικισμούς, στο περιθώριο του αστικού ιστού, συνήθως βρίσκονται οι χρήσεις που είναι απαραίτητες μεν, αλλά δεν είναι «λαμπερές». Το περιθώριο βρίσκεται ακριβώς έξω από τα τείχη που δημιουργούν ένα αυστηρότατο όριο είτε σε πόλεις, είτε σε κτιριακούς σχηματισμούς και φιλοξενούν εκείνες τις χρήσεις που δεν έχουν θέση εντός των ορίων την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Με το ορατό υλικό που βρίσκεται στο περιθώριο ασχολήθηκαν μεταξύ άλλων εικαστικοί όπως ο Joseph Beuys, ο λαογράφος Ηλίας Πετρόπουλος και αρχιτέκτονες όπως ο Alejandro Aravena, ενώ με το αόρατο υλικό που βρίσκεται στο περιθώριο ασχολήθηκαν μεταξύ άλλων φιλόσοφοι όπως ο Jaques Derrida  και αρχιτέκτονες όπως ο Peter Eisenman και ο Daniel Liebeskind.

Είναι σημαντικό να έχουμε μια πολιτική γνώμη στην αρχιτεκτονική, ακόμα και περιθωριακή, γιατί δεν υπάρχει ιδιωτική αρχιτεκτονική. Η αρχιτεκτονική εκτίθεται δημόσια. Όποιοι και αν είναι οι αρχιτέκτονες και ότι και αν κάνουν, επηρεάζει τον αστικό χώρο της πόλης και της υπαίθρου και εμπεριέχει την πολιτική τους άποψη για το περιθώριο.

Πάτρα 20/07/2016

Ανδρέας Λάζαρης

Αρχιτέκτων

 

Σχόλια
  Συνδιοργάνωση

  Υποστήριξη


  Χορηγοί

  Χορηγοί Επικοινωνίας