LINK για Αναλυτική Προκήρυξη 8ης ΠΕΑΕ - 24-04-2016

http://www.archcomp-patrasport.gr/?section=1935&language=el_GR

Σχόλια


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ 8ης ΠΕΑΕ - 24-04-2016

Χρονοδιάγραμμα
Παρασκευή 1 Απριλίου Δημοσίευση προκήρυξης
Τετάρτη 1 Ιουνίου Λήξη υποβολής ερωτήσεων ώρα 14:00
Τετάρτη 1 Ιουνίου Λήξη κατάθεσης αντιτίμου συμμετοχής (40 Ευρώ)
Τετάρτη 15 Ιουνίου Λήξη υποβολής συμμετοχών ώρα 14:0
Σάββατο 18 Ιουνίου Συνεδρίαση κριτικής επιτροπής επιλογής έργων
Δευτέρα 20 Ιουνίου Ανακοίνωση αποτελεσμάτων
Τετάρτη 20 Ιουλίου Λήξη αποστολής υλικού έκθεσης ώρα 14:00
Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου Παραλαβή μακετών ώρα 14:00
Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου Έναρξη έκθεσης
Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου Εγκαίνια έκθεσης ώρα 19:00
Κυριακή 9 Οκτωβρίου Λήξη έκθεσης

Σχόλια


ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ 8ης ΠΕΑΕ - 24-04-2016

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαϊας (ΣΑΝΑ) πραγματοποιεί την 8η Πανελλήνια Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου με τίτλο «ΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ». (9 Σεπτεμβρίου – 9 Οκτωβρίου 2016) στην Πάτρα

ΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ (THE MARGIN)

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας επέλεξε ως θεματικό περίγραμμα της 8ης Πανελλήνιας Έκθεσης Αρχιτεκτονικού Έργου «ΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ».
Το περιθώριο, σε αντίθεση με το όριο, δεν αποτελεί ιδιαίτερα συγκεκριμένη περιοχή, δημιουργείται από την ύπαρξη του ορίου και από την επικάλυψη γειτνιαζόντων περιοχών. Ο χώρος χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη ετερογενών, μεταβλητών και αντιφατικών στοιχείων. Η δομή του περιθωρίου περιλαμβάνει την ανορθολογική σκέψη, το αναπάντεχο και το περίεργο.
Το περιθώριο εμπεριέχει συγκρούσεις κοινωνικές και μορφολογικές. Στον χώρο αυτό μέσα από τις αντιθέσεις, τις ασημαντότητες, τις διαφοροποιήσεις γεννιέται το νέο. Οτιδήποτε συμβαίνει στο περιθώριο δεν τυχαίνει προσοχής, αντίθετα όσο περισσότερο εστιάζουμε στον χώρο αυτό, τόσο απομακρύνεται αυτός, καθώς και τα δρώμενα σε αυτόν, από τον παρατηρητή.
Η έκθεση, μέσα από τα εκθέματά της, θα φέρει στο προσκήνιο τη διαφορετικότητα αυτών που υπάρχουν στο περιθώριο. Εκεί συμβαίνουν γεγονότα που δημιουργούνται από τους συμμετέχοντες και προέρχονται από την αρχιτεκτονική, την τέχνη, τη μουσική, τον αστικό χώρο και τη μορφή γενικότερα, τα οποία ευελπιστούμε να χαρτογραφηθούν στην έκθεση μέσα από την καταγραφή και παρουσίασή τους.
Οι μορφές του περιθωρίου δημιουργούνται μέσα από την αναστροφή της καθιέρωσης, της διάσπασης του συγκεκριμένου και του ορισμού του απόμακρου. Η δυναμική της δημιουργίας και του διαφορετικού απελευθερώνεται περισσότερο, όταν συναντάται κάποιος αναπάντεχα σε χώρο που συνήθως δεν βρίσκεται καθημερινά.
Ένα αρχιτεκτονικό έργο που περιλαμβάνεται στο περιθώριο έχει τα χαρακτηριστικά της διαφοροποίησης, της διαφορετικής αφήγησης της ιστορίας, συνήθως δεν έχει «happy-end».
Η αρχιτεκτονική που δημιουργήθηκε στο περιθώριο μπορεί να είναι η ανώνυμη δημιουργία από αρχιτέκτονες ή μη, που όμως η ύπαρξή της έχει χαρακτηρίσει και ορίσει μία εποχή ή έναν τόπο.
Στις πόλεις και τους οικισμούς, στο περιθώριο του αστικού ιστού, συνήθως βρίσκονται οι χρήσεις που είναι απαραίτητες μεν, αλλά δεν είναι «λαμπερές». Το περιθώριο βρίσκεται ακριβώς έξω από τα τείχη που δημιουργούσαν ένα αυστηρότατο όριο είτε σε πόλεις, είτε σε κτιριακούς σχηματισμούς και φιλοξενούσε εκείνες τις χρήσεις που δεν είχαν θέση εντός των ορίων την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Η μορφή που χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται στο περιθώριο όπως περιγράφεται παραπάνω έχει την τιμητική της θέση στην συγκεκριμένη έκθεση με θέμα «ΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ».
Με το ορατό υλικό που βρίσκεται στο περιθώριο ασχολήθηκαν μεταξύ άλλων εικαστικοί όπως ο Joseph Beus, ο λαογράφος Ηλίας Πετρόπουλος και αρχιτέκτονες όπως ο Julio Aravena, ενώ με το αόρατο υλικό που βρίσκεται στο περιθώριο ασχολήθηκαν μεταξύ άλλων φιλόσοφοι όπως ο Jaques Derrida και αρχιτέκτονες όπως ο Peter Eisenman και ο Daniel Liebeskind.
Είναι σημαντικό να έχουμε μια πολιτική γνώμη στην αρχιτεκτονική, ακόμα και περιθωριακή, γιατί δεν υπάρχει ιδιωτική αρχιτεκτονική. Η αρχιτεκτονική εκτίθεται δημόσια. Όποιοι και αν είναι οι αρχιτέκτονες και ότι και αν κάνουν, επηρεάζει την πόλη και εμπεριέχει την πολιτική τους άποψη για το περιθώριο.

Αναλυτική προκήρυξη της έκθε σηςστην ιστοσελίδα του συλλόγου: www.sana.gr πληροφορίες στο 6944546303

Παράλληλες εκδηλώσεις
Για την μέγιστη προβολή των έργων ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας θα προβεί στην διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων που θα πλαισιώνουν, θα αναδεικνύουν και θα υποστηρίζουν την κύρια έκθεση διευρύνοντας την προβληματική του περιθωρίου.
Στόχος είναι να πραγματοποιηθούν οι εξής δράσεις:
• Ξεναγήσεις από τους επιμελητές της έκθεσης που θα απευθύνονται στο ευρύ κοινό.
• Στο πλαίσιο της «Αρχιτεκτονικής στα σχολεία» θα πραγματοποιηθούν ειδικές ξεναγήσεις σε σχολεία, με παράλληλες προβολές σχετικού υλικού και δημιουργώντας διαδραστικά μαθητικά εργαστήρια.
• Ημερίδα με συμμετοχή αρχιτεκτόνων και επιστημόνων των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών.
• Κινηματογραφικές προβολές ταινιών με θέματα από την τέχνη και την αρχιτεκτονική.
• Εικαστικά δρώμενα συσχετιζόμενα με την ευρύτερη θεματική του Περιθωρίου.
Ομιλίες διακεκριμένων καλεσμένων αρχιτεκτόνων στην θεματική του περιθωρίου.
Το ακριβές πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του συλλόγου.

Χρονοδιάγραμμα
Παρασκευή 1 Απριλίου Δημοσίευση προκήρυξης
Τετάρτη 1 Ιουνίου Λήξη υποβολής ερωτήσεων ώρα 14:00
Τετάρτη 1 Ιουνίου Λήξη κατάθεσης αντιτίμου συμμετοχής (40 Ευρώ)
Τετάρτη 15 Ιουνίου Λήξη υποβολής συμμετοχών ώρα 14:0
Σάββατο 18 Ιουνίου Συνεδρίαση κριτικής επιτροπής επιλογής έργων
Δευτέρα 20 Ιουνίου Ανακοίνωση αποτελεσμάτων
Τετάρτη 20 Ιουλίου Λήξη αποστολής υλικού έκθεσης ώρα 14:00
Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου Παραλαβή μακετών ώρα 14:00
Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου Έναρξη έκθεσης
Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου Εγκαίνια έκθεσης ώρα 19:00
Κυριακή 9 Οκτωβρίου Λήξη έκθεσης

Σχόλια


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 8Ης ΠΕΑΕ - 07-04-2016

Η οργανωτική επιτροπή αποτελείται από τα παρακάτω μέλη του ΣΑΝΑ:
Αντώνη Λαδόπουλο, Αρχιτέκτονα ελεύθερο επαγγελματία.
Ανδρέα Λάζαρη, Αρχιτέκτονα ελεύθερο επαγγελματία.
Κατερίνα Μαντζουράνη, Αρχιτέκτονα ελεύθερη επαγγελματία.
Γιούλη Παπαδόγιαννη, Αρχιτέκτονα ελεύθερη επαγγελματία.

Η πενταμελής κριτική επιτροπή επιλογής έργων αποτελείται από τις παρακάτω προσωπικότητες του χώρου της αρχιτεκτονικής:
Ανδρέα Λάζαρη, αρχιτέκτονα, ελεύθερο επαγγελματία, εκπρόσωπο της Ο.Ε. και Πρόεδρο του ΣΑΝΑ.
Κωνσταντίνο Μωραίτη, αρχιτέκτονα, καθηγητή αρχιτεκτονικής σχολής ΕΜΠ, Παναγιώτη Πάγκαλο, αρχιτέκτονα , διδάσκοντα στην ΑΣΚΤ.
Γεώργιο Πανέτσο, αρχιτέκτονα, καθηγητή και Πρόεδρο του τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Πατρών.
Βάνα Τεντοκάλη, αρχιτέκτονα, ομότιμη καθηγήτρια του τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ.
Ως αναπληρωματικά μέλη ορίζονται τα μέλη του ΔΣ του ΣΑΝΑ με αλφαβητική σειρά.

Σχόλια


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 8ΗΣ ΠΕΑΕ - 06-04-2016

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας ανακοινώνει την πραγματοποίηση της 8ης Πανελλήνιας Έκθεσης Αρχιτεκτονικού Έργου με τίτλο «ΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ»,  που θα λάβει χώρα στην Πάτρα από 9 Σεπτεμβρίου  έως 9 Οκτωβρίου του έτους 2016 στον εκθεσιακό χώρο «Αγορά Αργύρη» και δημοσιεύει με την παρούσα αναλυτική προκήρυξη τους όρους συμμετοχής, η οποία θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του ΣΑΝΑ με ηλεκτρονική διεύθυνση www.sana.gr.

Σχόλια


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΠΑΤΡΩΝ» - 15-01-2016

Η Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ  σε συνεργασία με τον ΣΑΝΑ διοργανώνει

αρχιτεκτονικό διαγωνσιμό για το παλαιό λιμένα Πατρών. Μπειτε στην ιστοσελίδα του

διαγωνισμού  http://www.archcomp-patrasport.gr να δείτε όλες τις πληροφορίες.

Λήξη διαγωνισμού 17 Μάη 2016

Σχόλια


ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΠΑΛΙΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ - 09-11-2015

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΙΑΣ
ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΠΑΤΡΩΝ: H ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ερωτηματολόγιο – Αρχείο Word
Ερωτηματολόγιο – Aρχείο pdf

Σχόλια


ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΛΙΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ» - 06-11-2015

Για τα 130 χρόνια λειτουργίας της η εφημερίδα Πελοπόννησος συνδιοργανώνει  με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαϊας έναν Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για την «Ανάπλαση του παλιού Λιμανιού της Πάτρας».

Στα πλαίσια αυτού του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί υπαίθρια εκδήλωση από τον ΣΑΝΑ την Παρασκευή 6  Νοεμβρίου 2015 ώρα 19.00 έως 21.00 στην συμβολή των οδών Ρήγα Φεραίου και Αγίου Νικολάου στην Πάτρα.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει την προβολή παραδειγμάτων υλοποιημένων παρεμβάσεων σε ανάλογες περιπτώσεις, καθώς και την συμπλήρωση ερωτηματολογίου από τους πολίτες της πόλης μας σχετικά με το πως θέλουν να διαμορφωθεί  και αναπλασθεί το παραλιακό τμήμα του παλιού λιμανιού.

Σχόλια


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟΜΠΑΖΗΣ: ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΑΝΑ - 10-10-2015

O Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαίας σε εκδήλωση που έγινε στις εγκαταστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Πατρών στην οδό Όθωνος Αμαλίας 6 το Σάββατο το βράδυ τίμησε τον Αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τομπάζη και τον ανακήρυξε σε επίτιμο μέλος του συλλόγου.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν  ο αντιδήμαρχος  έργων του Δήμου Πατρέων κ. Κορδάς Χρήστος , ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΕ κ.Γιανναδάκης Αθανάσιος , η Πρόεδρος και καθηγήτρια του  Τμήματος Αρχιτεκτονικής Παν/μίου Πατρών κ. Αικατερίνη Λιάππη και παρακολούθησαν αρκετοί διακεκριμένοι πολίτες της πόλης μας , αρχιτέκτονες καθώς και φοιτητές των σχολών του παν/μίου Πατρών και των ΤΕΙ.

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΑΝΑ, Ανδρέας Λάζαρης αναφέρθηκε στο τεράστιο έργο και το βιογραφικό του κ. Τομπάζη και ο κ. Γυφτόπουλος Σταύρος Αρχιτέκτων και συνεργάτης του διάβασε τον χαιρετισμό του κ.Τομπάζη.

Η εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία και αποτελεί μέρος μιας σειράς αντίστοιχων τιμητικών εκδηλώσεων που πραγματοποιεί ο ΣΑΝΑ, ώστε να τιμά τους διακεκριμένους Αρχιτέκτονες αλλά και να προωθεί τον αρχιτεκτονικό διάλογο στην πόλης μας.

Σχόλια


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΑΝΑ ΕΥΧΟΝΤΑΙ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - 02-08-2015

Σχόλια